top of page

Vandring i Ragundadalen

Från Hammarstrands camping kan du ta en härlig promenad med din hund, ensam eller med en kompis. Du kan promenera längs floden eller bara shoppa i byn. Alla rutter är utskrivna. För vissa sträckor måste man köra en kort sträcka, men det har vi också tänkt på. Du kan köra dit med hjälp av en kulapil eller med Wikiloc-appen, det kan inte bli enklare. Vi har lagt ut olika promenader och bilturer åt dig, fråga i receptionen om möjligheterna.

Direkt från campingen kan du gå en trevlig promenad, vi har utmarkerade rutter, de är markerade med färger, du kan även gå dem med din mobiltelefon / GPS. Klicka på Wikiloc-logotypen för webbplatsen med GPS-rutter.

wikiloc-150x150.jpg
DSC_0018.JPG

De riktiga sportintresserade kan promenera till toppen av Kullstabacken.Skidbacken är ca 1,5 timme dit och 1 timme tillbaka men sen är det en väldigt fin utsikt på toppen som belöning, det finns även ett vindskydd, man kan även göra en brand, var uppmärksam om du lämnar det är bra uit is.Je kan också köra upp med bil och sedan gå en promenad.

För den som vill köra lite finns det vägar till vackra platser i Ragunda där man kan promenera. Vi har ritat ut rutten med hjälp av en prickad pil.

1.jpg

Strax innan staden Ragunda är en trevlig promenad på vintern kan du åka längdskidor här och på sommaren kan du gå. Parkera bilen vid de gamla arméladorna och gå en bit till så kommer du till starten av skidspåret och njuter av lugnet och lugnet.

Gamla kyrkan i Pålgård är också en trevlig promenad.

1.png
DSC_0138.JPG

Getgrottan

10 minuter med bil och du är vid parkeringsplatsen i Getgrottan de getgrottan strax förbi staden Ragunda. Från parkeringen är det 10 minuters promenad till getgrottan, men tänk på att det inte är hela hösten och det är i skogen så det kan vara fuktigt. Men ta med lite korv och mackor och gör gärna upp. Det är så tyst här.

2.jpg
4.jpg
2.jpg

Meå  fallet.

6.jpg

Min favorit för en härlig promenad med hunden. Meå Fallet. Meå Fallet är ett annat vattenfall som fungerar, vi har även Döda fallet som inte fungerar längre. Men Meå fallet lurar dig verkligen. Du anländer med bil och kör en kort bit in på stigen, tänk på att stigen är mycket gropig. Sedan är det nästan 3 KM promenad längs Indalsläven och som tur är allt platt, hänger man inte med för mycket kanske man ser bävern, annars får man se hans verk. Det finns vackra rastplatser längs floden. Se upp Meå fallet lurar dig, du kommer att stöta på ett vattenfall ungefär efter 2900 meter som inte är det vattenfall vi letar efter gå lite längre och gå på skylten skogen är, observera att det inte längre är platt här och vi är inne skogen så det kan vara halt.

Lite längre fram på den långa stigen ligger en gammal gränssten (gränssten)

Döda fallet.

Vi har redan pratat om det Döda Fallet (Det döda vattenfallet) 15 minuter med bil från Hammarstrands camping. Här kan du gå över vattenfallet, de har byggt vackra träbroar, tillräckligt med ställen att sitta och vila och njuta av den vackra naturen runt omkring dig. Tips gå inte bara på träbroarna utan gå även till ån i skogen, det är vackert här.

7.jpg
5.jpg
2.jpg
11855724_932980433414303_476596688348236

Högforssen

doda fallet.jpg

Högforssen ligger 10 minuters bilresa bort, det här är ett vackert område för promenader mitt i skogen, mycket bra skyltat, något går upp och ner när du är tyst, du ser bävern, du kommer till ett vattenfall som fortfarande genererar kraft, allt här är gjort av trä . Vi hade turen att träffa jultomten några gånger. På vintern är det utmärkt här för längdskidåkning.    GPS 63.163011, 16.304742

3.jpg
1.jpg
11.jpg

Hängbron

Hängbron. Denna är av trä och går över Indalsälven. Du kan ta dig dit på två sätt, båda promenaderna är vackra det går lite upp och ner men det är nästan överallt i och runt Ragunda. Glöm inte korvarna till lägerelden. Ett frivilligt bidrag begärs för underhåll av bron är inte obligatoriskt men det är tillåtet. Det här är ett av mina favoritställen.

21.jpg
13.jpg
4.jpg

Billtjärns naturreservat

Strax förbi Bispgården på 87:an tar du en skogsväg på denna följer du 8 KM och så kommer du till Åsbodarna. Billtjärns naturreservat finns skyltar som du kan följa. Du kommer inte att träffa en person här, bara fåglar som visslar hela dagen och natten. Fåglarna är inte blyga de kommer till dig och är väldigt nyfikna. Det finns många tallar med mycket skäggmossa, denna skäggmossa indikerar hur ren luften är i detta område, ju mer skäggmossa desto renare luft. Det finns inget skogsbruk här detta är en naturlig skog det har varit många skogsbränder genom åren som även syns i barken på träden. Du kan stöta på alla sorters djur här så var tyst men var på din vakt.

Belöningen är en magnifik utsikt.

2.jpg
1.jpg

Vättaberget eller den sovande elefanten

Kallas Vättaberget eller den sovande elefanten. Det är en rask promenad 10 minuter från campingen. Det är uppförsbacke och det finns en geocacheled på 16 geocacher som du måste ha gått. När du kommer till toppen är utsikten fantastisk, glöm inte att ta med mat och dryck. Högt rekommenderad.

Hammarstrandsskylten

11.jpg

Till bokstäverna i Hammarstrand (Hollywood) kör du eller går till toppen av skidbacken där du följer den blå vägen. Om du vill återvända samma väg eftersom din bil är ovanför, ta samma väg tillbaka från bokstäverna. Annars fortsätter du på vägen så kommer du till Kulsta från en vacker nedfart.

hammarstrand.jpg
8.jpg

Från Hammarstrands camping kan du ta en härlig promenad med din hund, ensam eller med en kompis. Du kan promenera längs floden eller bara shoppa i byn. Alla rutter är utskrivna. För vissa sträckor måste man köra en kort sträcka, men det har vi också tänkt på, man kan köra till denna med hjälp av en prickad pil. Vi har lagt ut olika promenader och bilturer åt dig, fråga i receptionen om möjligheterna.

bol-pijl.jpg

Albacken 

Från Hammarstrands camping är det en timmes bilfärd till Albacken du kör underbart i skogen och njuter av all natur runt omkring dig och självklart ska du se upp för älgen som du stöter på Albacken är ett småstadsstopp strax före eller efter bron och att parkera bilen på bron gör de vackraste bilderna. Det är en liten plats vid floden Givan. Parkera bilen och njut av promenaden.

7
12
4
30
28
29
26
25
8

KulTurStig

I den vackra byn Pålgård finns en trevlig promenad att gå. Parkera din bil vid Kert och följ skyltarna med bokstaven K. Du passerar de vackraste platserna, kyrkor, gamla marknader, skolor, natur. Ibland finns det en apperraat som man kan vända sig till och som säger något om platsen där man är. Var tyst när du går genom ängen på vägen för det finns många rådjur och älgar.

kulturstig.jpg
kulturstig 3.jpg
kulturstig 2.jpg

X Rundan

Nu börjar vi med kombinerade fysiska och digitala tipsronder, x-rundor, i Hammarstrandsområdet.

Du kan hitta en runda med hjälp av x-round-appen, som du kan ladda ner gratis till en smartphone. Följ kartan, när du ser en QR-kod, skanna den, du får en fråga och svar direkt på telefonen. Nya frågor läggs upp varje söndag. Frågor är tillgängliga för både barn och vuxna. Om du inte har en smartphone, bjud in en vän, ett barn eller en vuxen som har den på en promenad tillsammans! Du går emot dig själv eller ditt promenadsällskap.

Som först i Jämtlands län har Ragunda hembygdsförening tagit initiativ till att uppmuntra stora och små att enkelt ta sig ut och röra på sig tillsammans. Det är gratis för alla att delta tack vare att vi anmält oss och får stöd genom Kulturens kapillärer och Ragunda kommun. Syftet är att utveckla aktiviteter under pandemin och samtidigt skapa ett utbud av gratisaktiviteter för barn. I genomförandet arbetar vi tillsammans med byföreningar i byarna.

I Hammarstrands närhet finns fyra olika omgångar som går över till andra byar efter några månader. Även boendeföreningarna i Fors och Stugun har en omgång.

Ladda ner appen X rundan i app store eller play store

logo.png
1.jpg
x rundan.jpg
5.jpg
ragundalogo.jpg
naturkartan.png
Hammarstrand. Böle-Hoo.jpg

Hammarstrand & Böle Hoo

Bispgården.jpg

Bispgården

Borgvattnet.jpg

Borgvattnet

Klicka på Ragundadalens logga så skickas du vidare till alla promenader i Ragundadalen. Det finns säkert en som du gillar.

Bland länets cirka 220 naturreservat kan du hitta din favorit bland djupa urskogar, blånande fjäll och blommande ängar. Välkommen!

Palgård.jpg

Pålgård

krångede.jpg

Krångede

Ammer.jpg

Ammer

Stugun.jpg

Stugun

Klicka på kartan så kommer du direkt till vandringsleden, du kan även hämta en karta i receptionen på Hammarstrands camping.

bottom of page