15 auto minuten of 50 minuten fietsen vanaf de camping ligt Döda Fallet

Door een catastrofale vergissing werd de machtige waterval Storforsen drooggelegd. Het Ragundameer verdween en een enorme vloedgolf vaagde boerderijen, watermolens en alles wat op haar pad kwam weg. Tot ieders verbazing is daarbij helemaal niemand verdronken.

Dat gebeurde allemaal binnen 4 uur tijd op een junidag in 1796. Het was allemaal de schuld van de energieke en opstandige Magnus Huss. Deze koopman uit Sundsvall, die ook wel “Vildhussen” (Wilde Huss) genoemd werd, probeerde een houtvlotkanaal te bouwen langs de Storforsen, maar zijn dammen braken opeens door.

Sinds die dramatische dag werd Storforsen omgedoopt tot Döda Fallet (de dode waterval), een waterval zonder water met wonderlijke door stromend water gevormde steenformaties.

 

Rond de ‘waterval’ lopen wandelpaden en is er een tentoonstelling. De omgeving is op sommige plaatsen erg steil. Je kan hier heerlijk wandelen en genieten van de rust en de natuur. Er is ook gelegenheid om na een lekkere wandeling een hapje te eten en of  een drankje te drinken. 

De processen om schadevergoeding voor de door Vildhussen veroorzaakte tsunami  gingen door tot in de 70-er jaren van de vorige eeuw.

Adres: Västerede Döda Fallet 181, 840 73 Bispgården, Zweden

GPS: 63° 3′ 14.4″ N, 16° 31′ 4.8″ E /  63.054, 16.518

http://dödafallet.se/