top of page

Meåfallet

Revaberget ligger ca 7 mil söder om Bispgården och 2,5 mil söder om Held Rapids fabrik, precis längs Indalsälvens västra sida. I reservatet finns ett vackert vattenfall, Meåfallet, eller som lokalbefolkningen kallar det Lugnåfallet. Det är en plats som är lättillgänglig.Vattenfallet har en fallhöjd på 30 m och källvattnet stupar brant och rinner ner mot Indalsälven.
Ett intressant område med en unik flora präglad av limeälskande arter. Ruggmossa (Rhytidiadelphus triquetrus [Kranshakmossa]), dominerar bottenskiktet nästan överallt där markfuktighet och annan växtlighet tillåter.
Här finns ett mångfald av vilda djur koncentrerat till ett relativt litet område och många av de hotade eller på annat sätt sällsynta arterna finns här med ovanligt många arter. I ett antal delar av naturreservatet betades och skördades betesmarker fram till mitten av 50-talet. Det finns förutsättningar för att hitta trädekorren. När vattnet i Indalsälven reglerades på 1950-talet skapades en strand mellan berget och älven. Där hittar du ett av Jämtlands största exemplar av risrisplantan

Ta av vid Bispgården från väg 87 och ta väg 86 mot Utanede. I Utanede, sväng vänster till älven och Hölleforsens kraftverk. Kör över kraftverksdammen och sväng sedan vänster. Där kraftverksområdet slutar tar en liten grusväg vid. Efter ca 1,5 kilometer når du Revabergets naturreservat och efter ytterligare två kilometer når du Meåfallet och parkeringen där.

GPS: 

62.915399, 16.670527 

Följ med vår guide till Meå fallet

Du kan också vandra med vår guide till Meå fallet det 30 meter höga vattenfallet och vi gör den gamla norska gränsstenen direkt. Detta är en fantastisk naturvandring och vår guide kommer att berätta allt om ursprunget och naturen och dess djur. Om du är tyst kanske du till och med ser bävrar. Denna vandring inkluderar lunch.

För priser se prislista

bottom of page