top of page

Schaatsen en meer Östersund

Als je een uurtje over weg nummer 87 rijdt kom je in de stad Östersund, ijs aan alle kanten in de winterstad van Zweden

Ieder jaar in februari komt op de Storsjö bij Östersund een dikke laag ijs. Al jaren lang vegen ze een baan voor de schaatsliefhebbers. Maar daar bleef het niet bij, want ze maken er ook een wandelpad en langlauf pad naast. Binnen de kortste tijd is het ijs populairder dan de hoofdstraat van dit gezellige stadje aan de rand van de Zweedse wildernis.

 

In Östersund is het bedrijvig op het ijs, ook voor de allerkleinsten. Hier begint inderdaad het avontuur: schaatsen, sleeën, langlaufen of wandelen, allemaal op de Storsjö.
Östersund heet niet voor niets de Winterstad (Vinterstaden), hier beleef je de winter echt in al zijn facetten. Vanuit een houten kuip in het warme water uitkijkend op de skipiste tussen de bossen en de langlaufers en schaatsers die voorbij komen op het meer. Östersund is een kleine gezellige stad met veel hotels, restaurantjes en uitgaansgelegenheden en heeft daardoor alles wat de Nederlandse schaatser zoekt. Een locatie voor echt iets bijzonders wil.

Liever met de paardenslee?
In het weekend staat hij vaak klaar. Maar er is nog veel meer te zien en te doen op en rond de sneeuw en het ijs in deze bijzondere stad. In Jämtli Vinterland is te zien waarom de inwoners van Östersund zo van de winter houden. er loopt zelfs een loipe naar dit winterpark vanaf het ijs. Voor kinderen en volwassen is er veel te zien en te doen, binnen en buiten. Soms kun je er zelf je ijssculptuur maken.

Arctura is een hoge toren van de energiemaatschappij; op de bovenste verdieping is een restaurant met een groots uitzicht. Kijk ook op www.arctura.se; er is een webcam op de toren met life beelden. In de avond heeft de toren de verlichting van de kleuren van het noorderlicht.

Achtergrondinformatie over het schaatstraject
Op 15 februari 2002 is het eerste lange-afstand-schaatstraject van Norrland in gebruik genomen. De geveegde baan op de Storsjön in Jämtland bij Östersund ligt in een van de mooiste natuurgebieden van Zweden. Het geveegde traject loopt van Badhusparken in het centrum van Östersund via Brunfloviken naar een oude steenhouwerij bij Marieby. Heen en terug is dit een traject van 20 km. Om het ijs goed beschaatsbaar te houden wordt het ijs regelmatig geveegd, geschaafd en gedweild als het nodig is. Onder de naam Vinterstaden is een project gestart waarbij schaatsers, langlaufers en wandelaars een eigen traject hebben op dit meer. Vinderstaden werkt samen met het energiebedrijf Jämtkraft. Het ligt in bedoeling het traject tot begin april te onderhouden. Als de bevindingen positief zijn, bestaan er plannen om ook andere trajecten te starten naar de plaatsjes rond de Storsjö. De baan ligt enkele honderden meters van hotels en uitgaanscentra.

Welkom op het ijs van Östersund.

bottom of page