top of page

Skridskoåkning och mer i Östersund

Om du kör en timme över väg nummer 87 kommer du till Östersund, is på alla sidor i Sveriges vinterstad.

Varje år i februari kommer ett stort lager is på Storsjö nära Östersund. I åratal har de viftat ett jobb för skate lovers. Men de stannade inte där eftersom de också gjorde en vandringsled och längdskidspår. Inom kortast tid är isen mer populär än huvudgatan i den mysiga staden vid den svenska vildmarken.

I Östersund är det upptagen på isen, även för de yngsta. Här är äventyret: skridskoåkning, slädning, längdskidåkning eller vandring, allt på Storsjö.
Östersund kallas inte Winterstad (Winter City) för ingenting, här upplever du verkligen vinter i alla dess fasetter. Från en träskål i det varma vattnet med utsikt över skidbackarna mellan skogen och längdskidåkare och skridskor som passerar sjön. Östersund är en liten mysig stad med många hotell, restauranger och nattliv, och har därför allt den holländska skridaren söker. En plats för något riktigt speciellt.

Helst med ridning?

Under helgen är han ofta redo. Men det finns mycket mer att se och göra på och runt snön och isen i den här staden. I Jämtli Vinterland kan du se varför invånarna i Östersund som denna vinter. Det finns även en promenad till denna vinterpark från isen. För barn och vuxna finns det mycket att se och göra inomhus och utomhus. Ibland kan du själv göra din isskulptur.

Arctura är ett högt torn av energibolaget; På översta våningen finns en restaurang med fantastisk utsikt. Kolla även på www.arctura.se; Det finns en webbkamera på tornet med livsbilder. På kvällen har tornet belysningen av nordlysens färger.

Bakgrundsinformation om skridskoåkning
Den 15 februari 2002 togs Norrlands första långdistansskridskoåkning i bruk. Slypspåret på Storsjön i Jämtland nära Östersund ligger i ett av Sveriges vackraste naturområden. Den svepande leden går från Badhusparken i Östersunds centrum via Brunfloviken till en gammal stengård vid Marieby. Fram och tillbaka är detta en 20 km lång sträcka. För att hålla isen väl skyddad, torkas isen regelbundet, hyvlat och tunnas efter behov. Ett projekt har lanserats under namnet Vinterstaden, där åkare, längdskidåkare och vandrare har egen rutt på denna sjö. Vinderstaden arbetar tillsammans med energibolaget Jämtkraft. Det är tänkt att behålla rutten fram till början av april. Om resultaten är positiva finns det planer på att starta andra vägar till städerna kring Storsjö. Banan är några hundra meter från hotell och nöjescenter.

Välkommen till Östersunds is.

bottom of page