top of page

Geocaching in Ragunda.

In Zweden is Geocaching heel populair, in de gemeente Ragunda liggen dan ook heel erg veel geocaches van diverse soorten. Het is een leuke hobby om zo op plaatsen te komen waar je anders niet komt, denk hierbij aan de natuur watervallen, mooie grill plaatsen met een heel mooi uitzicht of kerkjes, gebouwen veel al word er ook meer informatie gegeven van waar je bent en wat je ziet zo is het ook leerzaam. Het is ook leuk om dit met kinderen te doen kinderen zijn gek op schat zoeken.

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waarbij je aan de hand van coördinaten de juiste plek vind waar de schat verborgen ligt. Iedereen die aan het spel deelneemt kan zo een geocache verstoppen en naar andere caches op zoek gaan. Eenmaal als je een geocache gevonden hebt, log je jouw naam in het logboek en leg je de geocache terug op dezelfde plaats zodat de volgende geocacher hem ook weer kan vinden. Geocachen doe je met een GPS of via de smartphone met een geocaching app, deze app is gratis te downloaden in de appstore of playstore. 

Daarnaast zijn er verschillende soorten geocaches:     

 

      Traditionele geocaches:

 

Bij deze geocachetypes krijg je meteen de eindcoördinaten waar de geocache/schat verborgen ligt. Op de plek waar de geocache verborgen ligt, moet je een schat met een logboek terugvinden waar je jouw geocachenaam kan in schrijven als bewijs dat je deze gevonden hebt.

      Multi-caches:

 

Op de coördinaten die je op de website bij deze soort geocaches ziet zal je de uiteindelijke geocache niet terugvinden. Bedoeling van multi geocaches is dat je van punt naar punt gaat op basis van coördinaten die je zal moeten verzamelen via hints. Hier zal je ook vaak de term waypoint terug zien. Waypoints in de geocachewereld zijn een soort van tussenpunten waar je een hint zal vinden die je naar het volgende waypoint of de uiteindelijke geocacheschat zal leiden. Hoeveel waypoints er zijn bij een multi geocache of de lengte ervan kan je soms bij de beschrijving terugvinden, maar vaak is dat een verrassing waardoor je vast en zeker enkele uurtjes zoet bent tijdens een mooie wandeling. Een voorbeeld van een geocaching waypoint kan je hier zien, bedoeling is dat je naar dat volgende punt gaat op zoek naar het volgende waypoint of de cache zelf. 

 

     Mysterie geocache of puzzel caches:

Sommigen schrijven dit ook als mystery geocaches. Net zoals de multi geocaches kijg je coördinaten waar de uiteindelijke geocache niet zal liggen. Bij dit soort geocaches zal je eerst wat denkwerk moeten uitvoeren vooraleer je het veld in kan. Vaak zal je een raadsel of puzzel moeten oplossen waarmee je dan de geocache coördinaten zal kunnen vinden. Wat ook vaak voorkomt is dat een mysterie geocache gebruikt zal worden als bonus van een reeksje traditionele geocaches of multicaches, waarbij je in elke geocache van een reeksje een deel van de puzzel krijgt om de bonus geocache te kunnen oplossen.

 

Tradcache.gif
Multcache.gif
Mystcache.gif

     Letterbox hybride geocaches:

Deze geocaches zijn zeer gelijkaardig aan de traditionele geocaches, maar verschillen daarbij dat in deze letterbox geocaches een stempel aanwezig is. Deze stempel is uniek voor de geocache en is geen goodie of ruilitem en de stempel moet uiteraard in de geocache teruggeplaatst worden. Deze vorm van geocaches komt van ‘letterboxing’, een soort van schatzoeken waarbij aanwijzingen gebruikt worden ipv. coördinaten.

Lethybcache.gif

Geocach kaart van Ragunda met verborgen schatten 

geocaching kaart nieuw.PNG

Let op geochacing is erg verslavend heb je de smaak te pakken dan laat het je niet meer los.!!!!!!! 

Enkele voorbeelden van geocaching:

images.jpg
images (1).jpg
download (2).jpg
download.jpg
images (4).jpg
images (2).jpg
download (1).jpg
geocaching_pic.jpg
images (3).jpg
HQDuckDash_Tag_Mission_Blog-800x450-1.jp

Meer informatie kan je vinden op Geochaching.com

geocaching-logo.jpg
bottom of page