top of page

The Big five  Zweden 

Brunbjörnen - sömnig rovdjur som älskar bär

beer 1.jpg

Brunbjörnen kommer också till Ragunda för den ses regelbundet, du kan också se brunbjörnen från ett skydd.

 

Brunbjörnen tar en lång tupplur på vintern och vaknar precis i tid för våren att se framåt. Under vintern tar han också hand om födelsen av sina ungar. En nyfödd babybjörn väger bara 500 gram och är lika liten som en ekorre!

Björnen är en fridfull allätare. På våren gräver björnen ut goda myror. Han gillar att äta mycket blåbär och andra växter. Och ibland jagar han och äter kött, till exempel älg.

Vargen - våra hundars förfader

Vargar bor i familjer och är väldigt blyga. Vargar är kända för sitt tjut. De skriker för att berätta för varandra var de är eller för att varna andra vargar för att området är ockuperat. Den manliga vargen i Skandinavien väger 45-55 kg. Honorna är något mindre och väger 35-45 kg. Axelhöjden på en vuxen varg är 65-85 centimeter. Längden, från nässpetsen till svansspetsen, är 140-200 cm, med svansen 30-35 cm lång. När vargen tuggar ben blir pojen vit!

wolf.jpg

Järven gillar att vara ensam

veelvraat.jpg

Järven gillar särskilt sitt eget företag. Som en långbenig grävling, med stora ben och en lång buskig svans, färdar vargen över stora delar av vårt bergskedja i Sverige.

 

De stora benen fungerar som flexibla snöskor när snön fryser lågt och det blir skarpare.

 

Järven är inte en älskling, men går lite runt när du stöter på en i Ragunda.

Det finns cirka 400 000 älg i Sverige

Det är kanske inte Sveriges farligaste djur, men det är definitivt Sveriges superstjärna. På sommaren uppskattas älgbeståndet i Sverige till 300 000 - 400 000 älgar.

Det är imponerande att träffa en älg, bakom campingplatsen i skogen stötte jag på en arg älgtjur under bronsåldern när vi gick med hundarna. Men vanligtvis möter vi vänliga älgar på våra Eland-safarier, så vi håller oss på lämpligt avstånd. Älg kan leva upp till 25 år och 2 meter hög. De är också tuffa killar, eftersom hanälgen kan väga upp till 850 kilo.

eland mist.jpg

Lynxen är Sveriges största katt

Linx.jpg

Lynxen är kanske den svåraste av alla däggdjur i Sverige att hitta. Få människor kommer någonsin att se en vild Lynx. Lynxen är den största kattdjuret i Europa och Sveriges tredje största rovdjur (efter brunbjörnen och vargen). Lynx bor i alla delar av Sverige. Mest sannolikt att upptäcka en Lynx är tidigt på morgonen, eftersom de är mest aktiva kring soluppgång och solnedgång. Lynxen har kraftfulla ben med något längre bakben för bra hoppning och de stora öronen är dekorerade med slående svarta knuffar som gör det lätt att känna igen.

F27A3912 (2)
F27A3281 (2)
beer 2
sneeuwhaas
Vos
bottom of page