top of page

The Big five  Zweden 

De bruine beer - slaperig roofdier dat van bessen houdt

beer 1.jpg

De bruine  beer komt ook in Ragunda voor hij word regelmatig gespot, ook vanuit een schuilhut kan je de bruine beer zien .

 

De bruine beer doet in de winter een lang dutje en wordt net op tijd wakker voor de lente om vooruit te kijken. Tijdens de winter zorgt hij ook voor de geboorte van zijn jongen. Een pasgeboren babybeer weegt maar 500 gram en is zo klein als een eekhoorn!

De beer is een vreedzame alleseter. In het voorjaar graaft de beer lekkere mieren uit. Hij eet graag veel bosbessen en andere planten. En soms jaagt en eet hij vlees, zoals elanden. 

De wolf - de voorouder van onze honden

De wolven leven in families en zijn erg verlegen. De wolven staan ​​bekend om hun gehuil. Ze huilen om elkaar te vertellen waar ze zijn of om andere wolven te waarschuwen dat het gebied bezet is. De mannetjeswolf weegt in Scandinavië 45-55 kilogram. De vrouwtjes zijn iets kleiner en wegen 35-45 kilogram. De schouderhoogte van een volwassen wolf is 65-85 centimeter. De lengte, van het puntje van de neus tot het puntje van de staart is 140-200 cm, waarbij de staart 30-35 centimeter lang is. Als de wolf op botten kauwt, wordt de poep wit!

wolf.jpg

De veelvraat/Wolerine is graag alleen

veelvraat.jpg

De veelvraat houdt vooral van zijn eigen gezelschap. Als een langbenige das, met grote poten en een lange borstelige staart, beweegt de veelvraat zich over grote gebieden in onze bergketen in Zweden. 

 

De grote poten fungeren als flexibele sneeuwschoenen wanneer de sneeuw laag bevriest en het scherper wordt.

 

De veelvraat is geen lieverdje loop maar een stukje om als je er een tegenkomt in Ragunda. 

Er zijn er ongeveer 400.000 Elanden in Zweden 

Het is misschien niet het gevaarlijkste dier van Zweden, maar het is absoluut de  superster van Zweden. In de zomer wordt de eland populatie in Zweden geschat op 300.000 – 400.000 elanden. 

Het is indrukwekkend om een ​​eland te ontmoeten, achter de camping in het bos ben ik tijdens de bronstijd een boze eland stier tegen gekomen toen we met de honden aan het wandelen waren. Maar meestal komen we op onze Eland safari's gemoedelijke elanden tegen we blijven dan ook op gepaste afstand. Elanden kunnen wel 25 jaar oud worden en 2 meter hoog. Het zijn ook nog een zware jongens, daar de mannelijke elanden tot wel 850 kilo kunnen wegen. 

eland mist.jpg

De lynx de grootste kat van Zweden

Linx.jpg

De Lynx is van alle zoogdieren in Zweden misschien wel het moeilijkste te vinden. Weinig mensen zullen ooit een Lynx in het wilde te zien krijgen. De Lynx is de grootste katachtige in Europa, en het op twee na grootste roofdier van Zweden (op de bruine beer en wolf na). De Lynx leeft in alle delen van Zweden. De meeste kans om een Lynx te spotten is in de vroege ochtenden, daar ze het meest actief zijn rond zonsopkomst en zonsondergang.  De Lynx heeft krachtige benen met iets langere achterpoten, zodat ze goed kan springen en de grote oren zijn versierd met opvallende zwarte plukjes waaraan ze duidelijk te herkennen is

F27A3912 (2)
F27A3281 (2)
beer 2
sneeuwhaas
Vos
bottom of page