top of page

Noorderlicht

Het Noorderlicht is ook te zien op Hammarstrands Camping.

 

Het noorderlicht is het beste te zien als de dagen korter worden. Dit is vanaf eind september t/m maart. Tijdens de zomer wordt het niet donker genoeg om het mooie natuur verschijnsel te kunnen zien.  Het hoeft overigens niet perse avond of koud te zijn om het noorderlicht te zien. Het noorderlicht wordt veroorzaakt door de geladen deeltjes van de zon, en heeft niets met temperatuur te maken, zo lang het maar donker is. Met een koude nacht maakt u vaak wel meer kans op een heldere hemel. Zodra het donker genoeg is kunt u het noorderlicht waarnemen. Dat kan ook al in de middag zijn als het maar donker genoeg is. Wij duimen dan ook met jullie mee dat je tijdens jouw bezoek aan Hammarstrands Camping een heldere hemel hebt, met weinig tot geen maanlicht en volop noorderlicht!

Voordat de wetenschap met de verklaring voor het ontstaan van het poollicht kwam, waren er meerdere verklaringen voor het poollicht te vinden in de folklore en mythologieën van verschillende culturen. Het beeld op leven en dood, het verband met de geestenwereld en de strijd tussen bovennatuurlijke krachten in de hemel, zijn hiervan een voorbeeld. Men denkt ook dat het verschijnsel voor veel mensen angstaanjagend was.

In de middeleeuwen zagen sommige Europeanen de roodgloeiende aurora als een voorteken van onheil, oorlog en bloedvergieten. Er zijn ook nog andere gedachtegangen. Zo was er een Noor die al in het jaar 1250 dacht dat het ijs op Groenland zo veel kracht genereerde dat het licht van de aurora ermee ontstoken kon worden.

Andere Scandinaviërs vroegen zich af of het een weerspiegeling van de zee of zelfs van een school haringen was.

De Cree-Indianen geloofden dat wie stierf, in een dansende geest – de geest van de aurora – belandt. Zij hebben de Aurora’s altijd als heilig beschouwd. Ook de folklore en mythologie van volkeren, zoals de Nieuw-Zeelandse Maori’s, staat vol van verwijzingen naar de Aurora’s, of “het branden van de hemel”. (bron Wikipedia)

Kom en geniet gratis van dit mooie natuurverschijnsel.

Deze foto is genomen door Andreas Göransson hij woont in Ragunda, Hammarstrand. Dit is de Vättaberget ook wel de slapende olifant genoemd. Dank je wel Andreas. 

Kom en geniet van deze mooie cadeautjes 

Slapende olifant noorderlicht .JPG
unnamed
Noorderlicht Camping
6 nov 2021 CB
132385065_1306508886377612_2481003003565165942_n
noorderlicht
10
11
8
9
7
5
3
4
2
1
Slapende olifant noorderlicht
bottom of page