top of page

Norrsken kan också ses på Hammarstrands Camping.

 

Norrsken ses bäst om dagarna är kortare. Det här är från slutet av september till mars. Under sommaren blir det inte tillräckligt mörkt för att se det vackra naturfenomenet. Dessutom behöver det inte vara en natt eller kallt för att se norrskenet. Det nordliga ljuset orsakas av solens laddade partiklar och har inget att göra med temperatur så länge det är mörkt. Med en kall natt är du ofta mer benägna att ha en klar himmel. När du är mörk, kan du observera norrskenet. Det kan vara på eftermiddagen om det är tillräckligt mörkt. Vi informerar dig därför om att du under din besök på Hammarstrands Camping har en klar himmel med lite eller inget månsken och massor av norrsken!


Innan vetenskapen kom fram till förklaringen av polljusets uppkomst fanns det flera förklaringar för polljuset i folklore och mytologier av olika kulturer. Bilden av liv och död, sambandet med andevärlden och striden mellan övernaturliga krafter i himlen är ett exempel. Man menar också att fenomenet var skrämmande för många människor.
Under medeltiden såg några européer den röda heta Aurora som ett tecken på ondska, krig och blodsutgjutelse. Det finns också andra sätt att tänka på. Till exempel fanns det en norska som i år 1250 trodde att isen i Grönland genererade så mycket makt att aurorans ljus kunde antändas.

Andra skandinaver undrade om det var en reflektion av havet eller till och med en skolsild.
Cree indianerna trodde att vem som dog, hamnade i en dansande anda - aurorens anda. De har alltid ansett Aurora för att vara helig. Även folkens folklore och mytologi, som New Zealand Maori, är fulla av referenser till Auroras, eller "bränner himlen". (käll Wikipedia)

Kom och njut av det här vackra naturfenomenet gratis

Slapende olifant noorderlicht .JPG

Detta foto är taget av Andreas Göransson, som bor i Ragunda, Hammarstrand. Detta är Vättaberget, även känd som den sovande elefanten.

 

Tack Andreas.

 

Kom och njut av dessa vackra presenter

unnamed
Noorderlicht Camping
6 nov 2021 CB
132385065_1306508886377612_2481003003565165942_n
noorderlicht
10
11
8
9
7
5
3
4
2
1
Slapende olifant noorderlicht
bottom of page